Masz możliwość udostępniania projektu innym członkom i zarządzania ich prawami dostępu.
Udostępnij projekt
Dostęp do ustawień udostępniania projektu można uzyskać na kilka sposobów:
- Lewy pasek boczny > Nazwa projektu > Kliknij trzy kropki obok nazwy. Otworzy się menu, a następnie kliknij „Udostępnij”.
- W projekcie kliknij ikonę koła zębatego „Ustawienia” w prawym górnym rogu okna. Przejdź do sekcji „Współpraca nad projektem”.
Udostępnij projekt członkom
Wpisz nazwę członka w polu „Znajdź lub utwórz członka”. Jeśli członek nie znajduje się na liście członków, zostanie automatycznie utworzony i dodany do listy członków projektu.

Udostępnij projekt członkom tagu inteligentnego
Możesz udostępnić projekt wielu członkom jednocześnie, używając inteligentnych tagów.
Aby to zrobić, kliknij przycisk przełączania znajdujący się po lewej stronie pola dodawania członka. Umożliwia on przełączenie z „członka” na „inteligentny tag”.![]()
![]()
Wybierz żądany tag inteligentny z menu rozwijanego.
Otworzy się okno, w którym możesz dostosować udostępnianie: skonfigurować prawa dostępu każdego członka inteligentnej etykiety lub wybrać opcję nieudostępniania projektu wybranym członkom inteligentnej etykiety.
Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź artykuł poświęcony tagom inteligentnym: https://www.beesbusy.com/resources/features/members/smart-tags/
Uwaga dotycząca udostępniania projektu: członkowie otrzymają powiadomienie informujące ich o udostępnianiu, a projekt zostanie dodany do ich listy projektów (z wyjątkiem przypadku „braku praw dostępu, patrz poniżej”).
Zarządzaj prawami w projekcie
Również w sekcji „Współpraca nad projektem” możesz przypisać prawa dostępu każdemu członkowi. Prawa te mają zastosowanie do całego projektu.
- Brak dostępu: członek nie ma dostępu do projektu i nie otrzymuje żadnych powiadomień dotyczących projektu. Ten status można wykorzystać, gdy chcesz uwzględnić jego wkład w projekt bez udostępniania mu go lub gdy chcesz uporządkować swój projekt przed jego udostępnieniem.
- Tylko do odczytu: użytkownik może dodawać komentarze, załączać dokumenty, zatwierdzać swoje działania i rejestrować swój czas, ale nie może tworzyć zadań ani modyfikować harmonogramu.
- Ograniczone uprawnienia tylko do odczytu: członek może przeglądać wyłącznie zadania projektu przypisane do niego i ma do nich uprawnienia tylko do odczytu.
- Modyfikacja: członek może edytować i tworzyć zadania, edytować harmonogram zadań lub plan obciążenia pracą. Nie może jednak zapraszać innych członków ani zarządzać uprawnieniami istniejących członków, ani duplikować ani archiwizować projektu.
- Ograniczona modyfikacja: członek widzi tylko zadania projektu, które są mu przypisane i ma do nich prawa modyfikacji. Członek z ograniczonymi prawami modyfikacji, który utworzy zadanie, jest automatycznie do niego dodawany.
- Administrator: członek ma wszelkie prawa, w tym zapraszanie członków, kopiowanie projektu i jego archiwizowanie.
W ustawieniach projektu dostępna jest opcja umożliwiająca tworzenie zadań członkom z uprawnieniami tylko do odczytu i ograniczonymi uprawnieniami tylko do odczytu:
Status „Twórcy” jest domyślnie przypisywany twórcy projektu i nie można go zmienić.
Prawa członków mogą zostać zmienione w każdej chwili.
Jeśli dołączyłeś do projektu, którego nie jesteś twórcą (inny członek udostępnił Ci go), możliwe, że niektórzy członkowie projektu nie znajdują się na liście członków, z którymi współpracujesz (nie pojawiają się na Twojej liście członków i nie możesz udostępniać im innych projektów). Możesz zaprosić ich bezpośrednio do współpracy, wybierając jednego lub więcej członków i klikając „Zaproś”.

