Blokowanie wykresu Gantta
Możesz zablokować harmonogram projektu (gdy jest wyświetlany) jednym kliknięciem.
Funkcja ta umożliwia zapobieganie modyfikacjom wykresu Gantta.
Tylko członek projektu mający uprawnienia administratora może blokować i odblokowywać wykres Gantta.
Jak zablokować wykres Gantta
Kliknij środkową kłódkę w prawym górnym rogu widoku Kiedy:

Po lewej stronie nazwy odpowiedniego projektu wyświetlana jest kłódka, dzięki czemu możesz łatwo sprawdzić, które z Twoich projektów mają zablokowane planowanie:

Konsekwencje zablokowania planowania
Po zablokowaniu nie będzie można już wprowadzać żadnych zmian w harmonogramie zadania:
– Nie można zmienić daty rozpoczęcia, daty zakończenia ani czasu trwania zadania.
– Nie można planować czasu dla członków.
– Nie można ustanowić powiązania między dwoma zadaniami.
– Nie można usunąć zaplanowanego zadania.
Jeśli spróbujesz wprowadzić którąkolwiek z tych modyfikacji, na dole strony pojawi się komunikat informujący, że nie jest to możliwe oraz podający, kto zablokował planowanie:
Możesz jednak nadal wykonywać czynności, które nie mają wpływu na harmonogram:
– Utwórz zadanie.
– Dodaj/usuń etykietę.
– Oznacz zadanie jako „ukończone”.
– Napisz komentarz.
– Wyślij buzz.
– Zmień procent ukończenia zadania.
– Ustaw zadanie jako priorytet.
– Oznacz zadanie jako poufne.
- itp.
Jak odblokować wykres Gantta
Tylko członek, który zainicjował blokadę, będzie mógł odblokować wykres Gantta, klikając na otwartą kłódkę, znajdującą się po lewej stronie kłódek blokujących.
